"LA MIRADA" GANA EL VII PREMIO CÉSAR SIMÓN

El libro de poemas La mirada, de Ambrosio Gallego (Peñalsordo, Badajoz, 1963), recibió el pasado jueves 15 de julio el VII premio César Simón de poesía patrocinado por al Universitat de València, la Editorial Denes & Edicions de la Guerra y el ayuntamiento de Villar del Arzobispo.

El jurado -compuesto por los poetas Jenaro Talens, José Luis Falcó, Antonio Méndez Rubio, Vicente Gallego y Begoña Pozo- otorgó el galardón por unanimidad.

Begoña Pozo, fundadora y coordinadora del premio, destacó en esta edición tanto la calidad como la cantidad ejemplares recibidos. Fueron más de 150 poemarios los que llegaron a manos del jurado desde diversos puntos de la geografía española, así como desde EE.UU., Cuba, Chile, México, Argentina, Israel, Inglaterra, etc. Los volúmenes no premiados podrán retirarse del 1 al 15 de septiembre en la Conserjería del Vicerectorat de Cultura, Arts i Patrimoni. Después de esa fecha serán destruidos.

La obra ganadora está premiada con una dotación de 3.000 euros y será publicada por Editorial Denes en la colección «Calabria».

El poeta valenciano César Simón (1932-1997) fue director del Instituto Luis Vives de Benetússer y profesor de Teoría de la Literatura en la Universitat de València hasta su fallecimiento. Aunque cronológicamente pertenece a la llamada “Generación del cincuenta”, su poesía coincide con la generación del setenta, década en la que apareció la mayor parte de su obra. Entres los galardones más prestigiosos de su carrera destaca el Premio Internacional Loewe de Poesía, en 1996 por su obra Templo sin dioses.

El Premio César Simón fue creado por Begoña Pozo en el año 2002, dentro del ciclo de lecturas nocturnas que dirigía en el Barrio del Carmen de la ciudad de Valencia (2000-2004). A lo largo de los años el premio ha obtenido ayuda de diferentes instituciones (Carmen Sui Generis, Denes&Edicions de la Guerra, Libreria Railowsky, Universitat Politècnica de València), contribuyendo todas ellas a su consolidación. En este sentido cabe destacar muy especialmente el compromiso actual con el premio, así como el homenaje que supone a este clásico contemporáneo de las letras españolas, por parte del Vicerectorat de Cultura, Arts i Patromoni dirigido por Josep Lluís Sirera.
Información publicada el 20 de julio de 2010 en la web de la Universitat de València

2 comentarios:

  1. Benvolguda Begonya:
    Veig amb plaer que l'Ajuntament de Villar del Arzobispo (antiga capital de la Serrania Alta s'ha involucrat, mitjançant el teu callat, insistent i fructífer treball, en la continuïtat del premi. És, doncs, una passa important per a avançar en el reconeixement del Premi i de la personalitat aclaparadora de César. Com saps, la meua àvia Conxa era pedralbina i, per tant, de la Serrania baixa. Anys de joventut he passat per aquelles terres i recorde les converses sobre la fesomia anímica de les seues gents que tant fascinava César Simón. O la parla de transició, tan ben estudiada a partir del bon treball recopilatori
    del mestre Llatas. Recorde, a tall d'exemple, com s'interessava pel meu treball de recollida dels "trobos" serrans. I de segur que entre els seus papers es trobarà algun dia unes llibretetes blaves amb apuntacions meues que s'oblidà de tornar-me-les. Bo, en tot cas, Arias, Bellveser i jo mateix publicàrem un dels millors poemaris de César en Lindes. I és un honor fer-me seguidor de la teua pàgina. Com fou un honor ser company de més d'una clandestinitat i complicitat de César, o les confidències del mestre Juan Gil-Albert al voltant dels Simó, en l'època que jo acudia a Taquígraf Martí 13 a passar-li a màquina les llibretes a llapis de Crònica General...
    Com veus, m'has tirat de le llengua.
    Una salutació cordial en aquesta matinada agostera.
    Pere Bessó.
    perebesso@hotmail.com
    http://perebesso.blogspot.com
    (Et deixe l'adreça de "Poética Compartida" el blog que em fa el poeta de El Salvador, André Cruchaga, bilingüe, per a la membresia que em segueix per aquelles terres i que s'estimen el català, sobretot per l'admiració que senten per Joan Manuel Serrat...)

    ResponderEliminar
  2. Benvolgut Pere:

    T'agraesc molt les teues paraules d'ànim perquè, com veus, són els impressionants versos de César els que tot ho mouen.

    Ben cordialment,

    Begonya

    ResponderEliminar